خدمات تخصصی
چهارشنبه ، 01 خرداد 1398
آزمایشگاه پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی
مجموعه آزمایشگاههای تحقیقاتی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی در دو بخش فیزیکوشیمیایی و میکروبیولوژی مواد غذایی از سال ۱۳۸۱ فعالیت خود را در امور کنترل کیفی و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میکروبی فراوردههای غذایی آغاز نموده است. در حال حاضر این آزمایشگاه عضو شبکه ملی فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری (لبزنت) بوده و خدمات خود را از طریق این شبکه به سراسر کشور نیز ارائه میکند. از جمله مزایای منحصر به فرد این آزمایشگاه، وجود بسترهای مناسب به منظور بهره مندی از مشاوره و تجربیات اساتید و اعضای هیات علمی گروههای پژوهشی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی است.
امکانات و تجهیزات
با توجه به پیشرفت روزافزون دستگاههای آزمایشگاهی و اهمیت سرعت و دقت، آنالیز این آزمایشگاهها با در اختیار داشتن فضای مناسب کادر مجرب و فنی و برخورداری از تجهیزات تخصصی نظیر دستگاههای مورد نیاز آزمونهای فیزیکوشیمیایی شامل آنالیز بافت (تکسچر آنالایزر) هانترلب روتاری اواپراتور سوکسله ،کجدال، اسپری درایر سانتریفیوژ aw، متر اسپکتروفوتومتر، حمام اولتراسونیک الايزا، ويسكومتر الکتروفورز تیتراتور اتوماتیک هدایت سنج آون خلاء و آون، معمولی رطوبت سنج اینکوباتور معمولی و یخچال دار، دستگاه آنالیز ،شیر ترازوی رطوبت سنج پروفر فر، اتاق تصویر برداری ،فراصوت شیکر و ..... و تجهیزات آزمایشگاه میکروبیولوژی شامل میکروسکوپ اتاق آماده سازی اتاق استریلیزاسیون اتاق کشت و .... نه تنها در پروژههای تحقیقاتی پژوهشکده، بلکه در سایر بخشهای دولتی و غیردولتی نیز مشغول به ارائه خدمات در زمینه کنترل کیفیت مواد غذایی است.
برخی توانمندیها
- ارائه خدمات تخصصی و انجام آزمونهای کنترل کیفیت محصولات غذایی
- آموزشهای تخصصی به مسئولین فنی و کنترل کیفی واحدهای تولیدی و همکاران آزمایشگاهها
- مشاوره در طراحی تاسیس و راه اندازی آزمایشگاههای کنترل کیفی برای دیگر مراکز و واحدهای تولیدی
- انجام آزمونهای تخصصی مواد غذایی و نهادههای دامی و کشاورزی نظیر عسل
نام آزمون | مبنای روش |
اندازه گیری قند به روش فهلینگ | احیای یون مس |
اندازه گیری پروتیین | اندازه گیری ازت کل |
اندازه گیری چربی | سوکسله |
اندازه گیری چربی لبنیات | ژربر |
اندازه گیری اسیدیته | تیتراسیون |
اندازه گیری پرکسید | شاخص فساد اکسیداتیو در روغن ها و چربی ها |
اندیس یدی | روش هانوس |
اندیس اسیدی | |
اندیس صابونی | |
اندازه گیری میزان رطوبت | رطوبت سنج |
بافت سنجی | تکسچر انالایزر |
رنگ سنجی | هانتر لب |
تعیین جذب نوری نمونه های میکرو پلیت | الایزا |
اندازه گیری فعالیت آبی | Aw متر |
خدمات اسپکتروفوتومتری | اسپکتروفتومتری |
آنالیز ترکیبات شیر | میلکو اسکن |
ضریب شکست | رفرکتومتری |
تعیین مقاومت الکتریکی | تغییر هدایت الکتریکی محلول با پروب |
خاکستر و خاکستر نامحلول | سوزاندن درکوره و حل در اسید |
تعیین ابعاد | اندازه گیری با میکرومتر دیجیتال |
نسبت فروکتوز به گلوکز | اندازه گیری |
فعالیت دیاستازی( روش کیفی) | |
اندازه گیری آمیلوز | کمپلکس آمیلوز-ید |
گلوتن مطوب آرد | روش شتسشوی خمیر |
نقطه انجماد شیر | |
ماده خشک ناشی شیر در بستنی و شیر طعم دار | |
اندازه گیری سوربات و بنزوات | اندازه گیری جذب کمپلکس |
شمارش روش هاوارد | میکروسکوپ |