مرکز تحقیقاتی و تولید نیمه صنعتی اکستروژن

با عنایت به مصرف بالای اسنک‌های اکسترودشده (حجیم) و نگرانی‌های تغذیه‌ای در این خصوص، تولید میان وعده ­های سالم و فرهنگ مصرف صحیح آن از مباحث مورد چالش سال­ های اخیر بوده است. این موضوع با توجه به جامعه هدف که عموماً خردسالان و دانش آموزان می‌باشند؛ اهمیت می‌یابد. از سویی با توجه به خصوصیات تنوع‌طلبی مصرف‌کنندگان، رقابت زیادی برای عرضه فراورده­ های غذایی نوین و منحصر به ­فرد در بین تولیدکنندگان وجود دارد. اکستروژن مواد غذایی از جمله فناوری‌هایی است که با توجه به ماهیت انعطاف‌پذیر، امکان تولید طیف وسیع و متنوعی از محصولات را فراهم می‌کند.
بر این اساس، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی با درک اهمیت موضوع و به پشتوانه بیش از دو دهه سابقه پژوهشی در حوزه مواد غذایی و کسب دستاوردهای ارزشمند در این زمینه، نخستین پایلوت نیمه صنعتی تحقیقاتی و تولیدی اکستروژن در کشور را با رویکرد انتقال دستاوردهای پژوهشی کاربردی به صنعت، تولید در مقیاس تجاری و ارتقای سلامت جامعه راه اندازی نمود. دستگاه اکسترودر مستقر در پایلوت، با ظرفیت 10 تا 100 کیلوگرم در ساعت و دارای سه منطقه حرارتی قابل کنترل به همراه امکان تنظیم میزان خوراک ورودی، سرعت چرخش ماردون‌ها، اندازه و شکل خروجی فراورده می‌باشد.
ویژگی­ ها و مزایا
امکان تولید طیف وسیعی از فراورده‌ها از طریق تغییر شرایط عمل اکسترودر و دای‌ها
تنوع بسیار زیاد مواد اولیه و محصولات تولیدی
هزینه کمتر نسبت به سایر روش‌های پخت و شکل‌دهی
راندمان بالا به واسطه عملکرد مداوم دستگاه
حفظ بخش زیادی از ترکیبات حساس به حرارت، حذف ترکیبات ضد تغذیه­ ای مواد غذایی وکیفیت بالای فراورده
کاهش آلودگی‌های زیست محیطی به دلیل عدم نیاز به امکانات تصفیه فاضلاب
حفظ منابع حیاتی به دلیل مصرف پایین آب در چرخه تولید فراورده اکسترود شده

مرکز تحقیقاتی و تولید نیمه صنعتی اکستروژن

با عنایت به مصرف بالای اسنک‌های اکسترودشده (حجیم) و نگرانی‌های تغذیه‌ای در این خصوص، تولید میان وعده ­های سالم و فرهنگ مصرف صحیح آن از مباحث مورد چالش سال­ های اخیر بوده است. این موضوع با توجه به جامعه هدف که عموماً خردسالان و دانش آموزان می‌باشند؛ اهمیت می‌یابد. از سویی با توجه به خصوصیات تنوع‌طلبی مصرف‌کنندگان، رقابت زیادی برای عرضه فراورده­ های غذایی نوین و منحصر به ­فرد در بین تولیدکنندگان وجود دارد. اکستروژن مواد غذایی از جمله فناوری‌هایی است که با توجه به ماهیت انعطاف‌پذیر، امکان تولید طیف وسیع و متنوعی از محصولات را فراهم می‌کند.
بر این اساس، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی با درک اهمیت موضوع و به پشتوانه بیش از دو دهه سابقه پژوهشی در حوزه مواد غذایی و کسب دستاوردهای ارزشمند در این زمینه، نخستین پایلوت نیمه صنعتی تحقیقاتی و تولیدی اکستروژن در کشور را با رویکرد انتقال دستاوردهای پژوهشی کاربردی به صنعت، تولید در مقیاس تجاری و ارتقای سلامت جامعه راه اندازی نمود. دستگاه اکسترودر مستقر در پایلوت، با ظرفیت 10 تا 100 کیلوگرم در ساعت و دارای سه منطقه حرارتی قابل کنترل به همراه امکان تنظیم میزان خوراک ورودی، سرعت چرخش ماردون‌ها، اندازه و شکل خروجی فراورده می‌باشد.
ویژگی­ ها و مزایا
امکان تولید طیف وسیعی از فراورده‌ها از طریق تغییر شرایط عمل اکسترودر و دای‌ها
تنوع بسیار زیاد مواد اولیه و محصولات تولیدی
هزینه کمتر نسبت به سایر روش‌های پخت و شکل‌دهی
راندمان بالا به واسطه عملکرد مداوم دستگاه
حفظ بخش زیادی از ترکیبات حساس به حرارت، حذف ترکیبات ضد تغذیه­ ای مواد غذایی وکیفیت بالای فراورده
کاهش آلودگی‌های زیست محیطی به دلیل عدم نیاز به امکانات تصفیه فاضلاب
حفظ منابع حیاتی به دلیل مصرف پایین آب در چرخه تولید فراورده اکسترود شده